­

Webshop

Wat zijn brandblussers?

Brandblussers zijn brandblusapparaten om het vuur van een kleine brand te doven. Het bestaat uit een cilinder waarin een beperkte hoeveelheid blusmiddel onder druk staat. Er zijn ook blussers waarin zich een drukpatroon bevindt, die eerst geactiveerd (ingeslagen) moet worden via een rode inslagknop boven op de blusser. Door een opening kan het blusmiddel op het vuur gespoten worden. Hieronder staan de voorwaarden die voor brandblussers gelden in Nederland, inclusief de wetgeving en de normen die voor brandblussers gesteld zijn.

brandblussers keuring goedkoop keuren

Pro Brandbeveiliging, levert en onderhoud alle soorten brandblussers en brandslanghaspels. Conform de Nederlandse wet en regelgeving.

Vertrouwen is goed, Controle is beter!

Welke brandblusapparaten zijn er?

Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende brandblusmiddelen op de markt verkrijgbaar. Van de wel bekende rode brandblusmiddelen tot brandblusser vazen.

Welke brandblusser u nodig heeft is afhankelijk van welke soort brand u wilt bestrijden. Hiervoor zijn 5 brandklasse in het leven geroepen.Lees hieronder aandachtig de verschillende brandklassen door en bepaal welke brandbare materialen aanwezig zijn in uw omgeving.

 • Brandklasse A: vaste, niet smeltende stoffen. Voorbeelden hiervan zijn verpakkingsmateriaal, papier, hout en textiel.
 • Brandklasse B: vloeistoffen en smeltende vaste stoffen. Denk hierbij aan verschillende soorten kunststoffen, oplosmiddelen, olie, benzine, was en vet.
 • Brandklasse C: gassen. Bijvoorbeeld lpg, butaan, propaan of aardgas.
 • Brandklasse D: metalen. Voorbeelden hiervan zijn aluminium, natrium en magnesium.
 • Brandklasse F: vetten. Alle soorten plantaardige en dierlijke vetten, bijvoorbeeld frituurvet.

Je merkt dat de classificatie van D naar F springt. Vroeger hoorde daar de brandklasse E tussen, voor branden die ontstaan door elektrische spanning. Maar aangezien elektriciteit op zich niet brandt (maar alleen brand kan veroorzaken), heeft men de klasse in kwestie geschrapt. Stel dat een laptop door een kortsluiting vuur vat, dan staat de computer in brand en gaat het dus om brandklasse A.

Pro Brandbeveiliging ontzorgt u met de, inrichting en het jaarlijks onderhoud van uw brandblusmiddelen.

brandblussers

Brandblusser kopen volgens de brandklassen

brandblussers

Om branden van de brandklasse A of B te kunnen bestrijden, kun je kiezen voor een schuimblusser, een poederblusser of een CO2-blusser.

Ook voor de brandklasse C en D kun je gebruik maken van een poederblusser.

Een poederblusser van de brandklasse D wordt ook wel een metaalbrandblusser genoemd.

Voor het blussen van vetten en oliën kiezen we voor een brandblusser van de brandklasse F deze vetblusser is ook geschikt voor het blussen van de brandklasse A en B.

Een schuimblusser werkt met een mengsel van water en schuim. Het schuim zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen, waardoor de brand dooft. Een schuimblusser heeft tal van voordelen, zoals:

 • een eenvoudige bediening (heel gebruiksvriendelijk: je hoeft alleen de pen eruit te trekken, het mondstuk naar de vuurbasis te richten, in het handvat te knijpen en de slang van links naar rechts te bewegen)
 • beperkte nevenschade bij het blussen
 • lange spuitduur
 • kan blussen onder spanning (tot 1.000 volt)
 • heeft een koelend effect, waardoor de kans op herontsteking daalt

Daartegenover staan ook enkele nadelen, zoals het feit dat een schuimblusser duurder is dan bijvoorbeeld een poederblusser en niet standaard vriesbestendig is.

Schuimblussers zijn er in de volgende uitvieringen:

 • Schuimblusser 2 liter
 • Schuimblusser 6 liter
 • Schuimblusser 9 liter
poederblusser 3 kg
schuimblusser 2 liter BUDGET

Een poederblusser kan veel verschillende soorten branden blussen, waaronder die in brandklasse A en B. De voordelen van een poederblusapparaat?

 • Het is relatief goedkoop.
 • Het is vorstbestendig.
 • Het apparaat kan onder spanning blussen.

Het eerste nadeel is dat een poederblusser schade achterlaat. Het poeder bevat namelijk chemicaliën en zout en is moeilijk op te ruimen. Ten tweede trekt het vocht aan, wat de kans op kortsluiting en blijvende schade aan elektrische apparatuur verhoogt. Tot slot loop je met een poederblusser meer risico op een herontsteking, omdat het toestel amper een koelend effect heeft.

Poederblussers zijn er in de volgende uitvoeringen:

 • Poederblusser 2kg
 • Poederblusser 6 kg
 • Poederblusser 9kg
 • Poederblusser 12 kg

Een CO2-blusser of koolzuurblusser gebruik je bij beginnende branden in klasse B wanneer nevenschade absoluut voorkomen moet worden. Dit type is met andere woorden geschikt voor kostbare apparatuur, schakelkasten, telefooninstallaties en voor gebruik in keukens. Maar ook bij kleine vloeistofbranden (klasse B) werkt een CO2-blusser doeltreffend. Deze brandblusser bevat vloeibaar COdat onder druk verandert in gas. Het gas wordt door dit proces gekoeld tot -80 graden Celsius.

De grote voordelen van een koolzuurblusser zijn dat het toestel:

 • een apparaat onder spanning snel en effectief blust
 • helemaal geen nevenschade veroorzaakt
 • vorstbestendig is

Maar de CO2-blusser heeft ook enkele nadelen. Hij kan vrieswonden veroorzaken en is verstikkend voor mens en dier. Een koolzuurblusser is bovendien zwaarder en dus lastiger te bedienen dan andere types brandblussers. Bovendien verwaait het product snel en is het relatief duur.

 • CO2 blusser 2kg
 • CO2 blusser 5kg
CO2 blusser 5kg
brandblussers keuring goedkoop keuren

Door een brandblusser te huren ontzorgt Pro-brandbeveiliging u van onverwachte onderhoud / keuring kosten. Voor een vast bedrag per jaar zorgen wij voor een goedgekeurde en onderhouden brandblusser. Moeten de brandblussers hervuld, hersteld of vervangen worden kost uw dit niets extra!

Pro-brandbeveiliging verhuurd  brandblussers voor festivals, popconcerten, beurzen, evenementen maar ook voor kleine evenementen zoals buurtfeesten en bruiloften.

Wilt u meer informatie omtrent het huren van een of meerdere brandblussers? neem contact met ons op

INTERESSE?

Wij hebben voor iedere scenario altijd een passend oplossing.
Maak gebruik van het onderstaande contact formulier voor meer informatie of stel uw vraag.
Wij streven ernaar om uw bericht binnen 4 uur te beantwoorden!

  VOORNAAM *
  ACHTERNAAM *
  EMAIL ADRES *
  TELEFOON NUMMER

  ONDERWERP

  WAAR KUNNEN WIJ U BIJ HELPEN?