Brandblussers keuren?

Neem contact op

Keuren van brandblussers is wettelijk verplicht.

Brandblussers keuren is al decennialang verplicht. De keuring van brandblussers, brandhaspels en overige onderdelen zijn daar een onderdeel van. Worden blusmiddelen niet gekeurd en komt de brandweer langs voor controle, dan kan dit leiden tot een reprimande of zelfs een boete. Ook verzekeraars controleren of een keuring jaarlijks heeft plaatsgevonden. Zij zijn vaak een bepalende factor als het gaat om de keuring.

LET OP: Wanneer je de blusmiddelen niet keurt, keert de verzekering vaak niet uit bij een claim op de brandverzekering.

Brandblusser controle door Pro-brandbeveiliging

Wanneer u ervoor kiest om het keuren van uw brandblussers uitbesteden aan de specialisten van Pro-brandbeveiliging dan maakt u gebruik van de onderstaande voordelen:

 • Beste prijs kwaliteit garantie
 • REOB gediplomeerde monteur.
 • Specialist op het gebied van kleine blusmiddelen.
 • Geen verborgen onderhoudskosten
 • Geen voorrijkosten
 • Onderhoud wanneer het u uit komt.
 • Heldere communicatie
wbdbo

Pro Brandbeveiliging, specialist op het gebied van keuren en onderhouden van uw brandblussers.

Brandblussers keuren tot 2009.

Keuring van brandblussers tot en met 2009

Alle brandblussers moesten in het verleden, voor 2009, jaarlijks gekeurd worden volgens de wet. Ruim 20% van de brandblussers wordt na controle afgekeurd. Deze afkeuring van de brandblussers kan de volgende oorzaken hebben:

 • Weersinvloeden zoals vorst of condens
 • Vervanging blusstof
 • Afkeuring op leeftijd
 • Afkeuring op economische leeftijd
 • Technische mankementen
 • Roestvorming inwendig en uitwendig
 • Beschadiging

Je ziet dat de keuring van een brandblusser een belangrijk punt is voor de brandveiligheid en er verscheidene redenen zijn om een brandblusser af te keuren.

keuring brandblussers keuren

Brandblussers keuren, vanaf 2010.

brandblussers keuring goedkoop keuren

Keuring vanaf 2010 van de brandblussers

Volgens de wet moeten alle draagbare en verrijdbare blustoestellen slechts minimaal één keer in de twee jaar worden gekeurd. Echter stellen verschillende NEN-normen, verzekeraars en brancheverenigingen dat blussers jaarlijks gekeurd moeten worden. Onder andere de NEN 2559 en NEN 2659 stellen dat keuringen voor brandblussers en verrijdbare blustoestellen elk jaar moeten plaatsvinden. Hierin is ook vastgelegd hoe de keuring moet plaatsvinden en waar deze aan moet voldoen.

Daarnaast blijkt dat zowel de VEBON als NCP (overkoepelende organisaties voor gecertificeerde brandbeveiligingsbedrijven) bang zijn dat de brandveiligheid in het gedrang komt. Hierdoor verwachten alle betrokken organisaties en verzekeraars dat de keurende bedrijven/instanties nog steeds jaarlijks bij hun klanten de keuring van brandblussers blijven uitvoeren. De VEBON stelt ook dat alle blusmiddelen minimaal één keer per jaar gekeurd moeten worden. Ook nu nog zijn er veel verzekeringsmaatschappijen die eisen dat de keuring jaarlijks uitgevoerd wordt/blijft worden.

Wanneer welke keuring?

Het keuren van brandblusmiddelen is vastgelegd in de NEN 2559 norm. Hierin staan eisen omschreven omtrent het aantal verplichte onderhouds- en inspectiebeurten. Het keuren van een brandblusser dient daarom minimaal eens per jaar uitgevoerd te worden. Deze keuring legt u vast in een logboek, zodat u bij eventuele calamiteiten niet aansprakelijk kunt worden gesteld. Wanneer welke keuring aan de orde is ziet u hieronder.

Regelmatige brandblusser nazien:

U dient uw brandblusser regelmatig te keuren op zaken als aanwezigheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid, beschadigingen en gebruiksaanwijzing.

Jaarlijks brandblusser keuren:

Dit jaarlijkse onderhoud dient uitgevoerd te worden door een REOB gediplomeerde monteur.

Vijf jaarlijks brandblusser keuren:

Na een periode van vijf jaar dient uw brandblusser extra uitgebreid deskundig te worden gecontroleerd. Tevens worden waar nodig de vullingen vernieuwd.

Tien jaarlijks uitgebreide revisie:

Na een periode van tien jaar wordt uw brandblusser deskundig gedemonteerd en volledig getest. Waar nodig worden onderdelen of vullingen vervangen.

Vertrouwen is goed, controle is beter!

Afspraak maken?

Wij hebben voor iedere scenario altijd een passend oplossing.
Maak gebruik van het onderstaande contact formulier voor meer informatie of stel uw vraag.
Wij streven ernaar om uw bericht binnen 4 uur te beantwoorden!

  VOORNAAM *
  ACHTERNAAM *
  EMAIL ADRES *
  TELEFOON NUMMER

  ONDERWERP

  WAAR KUNNEN WIJ U BIJ HELPEN?